Categorieën
Verhalen

Huisje, boompje, baby

De huurwoning in Nieuw-Lekkerland waar dit jonge Eritrese gezin verblijft zit vol schimmel. De staat van het huis is dusdanig slecht dat de drie gezinsleden in één, de minst slechte, slaapkamer slapen.  Ze mogen met urgentie op zoek naar een andere woning.

Geen tijd te verliezen
Een medewerker van het programma ‘jij bent in beeld’ van Stichting Philadelphiazorg neemt contact op als er zicht is op een huis. Een prima woning, er ligt zelfs al een vloer in. Het enige nadeel? Het is 35 km verderop. Dit heeft veel gevolgen voor het netwerk dat ze hebben opgebouwd maar dit nu wel het minste van hun zorgen. Schimmel is namelijk niet de enige reden is waarom er haast bij de verhuizing geboden is. Moeder is op 25 mei uitgerekend. Het is dus prettig als ze voor die datum zijn ingetrokken in hun nieuwe woning.

Actie!
Op 6 juli krijgen ze de sleutel van de nieuwe woning. Meneer neemt verlof en besteed elke vrije minuut aan het klussen. Doordat ze geen eigen vervoersmiddel hebben zijn ze afhankelijk van het OV. Een enkele reis van 1,5 uur. Er wordt niet geklaagd maar ik ben me er van bewust dat dit niet niks is. Des te meer noodzaak dat ze hulp krijgen bij het verhuizen van de grote spullen. Er wordt een lijst gemaakt van alle spullen die over moeten en daarmee bel ik naar Jan van de Dordtse onderneming Road Runner. Als ik hem de situatie voorleg twijfelt hij geen seconde. Hij stelt een transportmiddel en chauffeur ter beschikking op maandag 18 mei.

In overleg met de hulpvrager stemmen we, wanneer dit passend is, af of ze het goed vinden als we foto’s maken tijdens een ondersteuning. Een mooie manier om aan anderen in beeld te brengen hoe het netwerk van ANDERS ondersteunt in kwetsbare situaties. Normaal gesproken wordt dit opgepakt door één van onze vrijwillige fotografen. Nu was het zo dat geen van hen kon die dag en dus benaderden we partner Cees van der Wal. De corona crisis heeft ook voor hem veel impact op zijn werk. Toch gaf hij aan graag langs te willen gaan. Hij vertelde achteraf ‘Ik geloof écht, net als jullie, dat wie geeft ook weer ontvangt’.

Vele handen…
Die maandagochtend was het zover. Met hulp van de buren, Meneer en de chauffeurs werden de meubels overgeladen. Ook de buren verhuizen binnenkort naar een nieuwe woning, Meneer heeft zijn hulp toegezegd en geeft daarmee ook weer een goede daad door. Nadat de spullen waren overbracht kon het gezin hun intrek nemen in hun nieuwe huis. Net op tijd. Vanochtend ontvingen we bericht dat gisteren een gezonde baby dochter geboren is. We wensen hen het beste toe!

Dit verhaal is geschreven door onze coördinator Caroline van Dijke.
De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt door partner Van der Wal fotografie.

Categorieën
Verhalen

Weer zelfstandig genieten in de tuin na noodkreet

In de tuin zitten met mooi weer daar wordt iedereen gelukkig van. Maar wat als dit niet kan? Omdat je in een rolstoel zit en er grote gaten in je tuin zitten. Het overkwam onze hulpvraagster. Haar noodkreet kwam voorbij op RTV Rijnmond en op bijzondere wijze mochten wij samen met 2 ondernemers in actie komen.

Onverwachte tegenslag
Mevrouw liep 5 jaar terug de ziekte van Lyme op door een tekenbeet. Samen met haar vriend had net daarvoor een huis gekocht en waren het huis aan het verbouwen geweest, maar zouden de tuin later aanpakken. Door de ziekte van Lyme is zij in een rolstoel terecht gekomen. Maar de tuin was onbegaanbaar voor haar rolstoel. Tussen de tegels zaten grote groeven waardoor ze met haar rolstoel vast bleef zitten en ze daardoor ook pijnlijke klappen in haar rug kreeg. Het geld wat ze hebben gaat vooral op aan de medicijnen. Haar droom is om weer buiten te kunnen zitten samen met haar varkentje Bacon.

Ondernemers aan de slag met hulpvraag
Björn van Elzinga Tuinen klopte aan bij ANDERS en gaf aan dat hij wilde helpen in deze vraag. Wel waren er nog tegels nodig. Wij gingen aan de slag met het zoeken naar de juiste ondernemer die ook wilde helpen in deze vraag. We vonden Tegelhandel Boer bereid om tegels te leveren én Gemeente Nissewaard was degene die het zand wilde leveren. Er kon een nieuwe tuin aangelegd gaan worden!

Eindelijk een nieuwe tuin
Maandagochtend 6 mei was het zover. De tuin zou aangelegd worden bij mevrouw. Elzinga Tuinen was rond 7.30u al aanwezig om alle tegels eruit te halen en het zand in de tuin te leggen. Tegelhandel Boer kwam tegen negen uur de tegels brengen, het echte werk kon gaan beginnen. Dinsdag 7 mei was de tuin af en kon mevrouw samen met haar vriend en varkentje Bacon weer zelfstandig de tuin in. Als klap op de vuurpijl schonk Björn bloemetjes, zodat zowel de voor- en achtertuin er weer fleurig bijstaan!

Filmpje en verslag RTV Rijnmond
Bekijk hier het verslag en filmpje van RTV Rijnmond:
Na oproep op Radio Rijnmond: de tuin van Lyme-patiënt wordt rolstoelproef.’

De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt door onze vrijwilligster Corina Giethoorn

Categorieën
Verhalen

‘Met de deur in huis’

Een lieve vrouw woont met haar 4 kinderen in Rotterdam. Het was een erg onrustige tijd. Zelf heeft ze een zeldzame ziekte waarbij ontstekingen ontstaan op bepaalde organen of in dit geval aan de ogen. Daarnaast zijn de binnendeuren stukgeslagen door haar gewelddadige ex-vriend. Dit kan zo niet langer. Tijd voor actie!

(Noorder)licht
De vraag kwam bij ons binnen via het Noorderlicht. Dit is een kerkelijke gemeenschap in Rotterdam Noord. Eigenlijk werd aangegeven dat er een aantal dingen moesten gebeuren, maar de hoogste nood lag bij de binnendeuren. De woningbouw gaf aan dat dit vervangen moest worden en mevrouw had daar zelf niet de middelen voor. De sporen van geweld waren duidelijk zichtbaar op de deuren, en omdat dit een constante herinnering is aan deze nare periode moest hier iets gebeuren.

Verschillende handen
Gelukkig was daar houthandel Treuren zij besloten om alle 6 binnendeuren beschikbaar te stellen! Het Noorderlicht is langsgegaan met de bus om de deuren op te halen en te brengen bij mevrouw. Daarnaast is onze trouwe partner Safe-beveiliging langsgegaan om alle deuren erin te hangen en te voorzien van het deurbeslag. Verder is Safe-beveiliging nu erg betrokken bij het gezin. Zij zijn namelijk op eigen initiatief nog actief  bezig om een aantal zaken in de keuken op orde te brengen voor mevrouw. Wat mooi dat iedereen zo betrokken is!

Het is prachtig om te zien dat al deze mensen een onderdeel willen zijn om deze 5 mooie mensen weer een zetje in de rug te geven. De positiviteit die door deze lieve vrouw altijd erg sterk te naar voren bleef komen is een hele mooie eigenschap. We blijven lachen!

De foto’s zijn gemaakt door onze vrijwilligster Corina Giethoorn